Minimalisme. Less is more. Een levenswijze zou je het kunnen noemen. Dat is minimalisme. Want misschien heb je wel eens gehoord over je spullen minimaliseren. Maar het minimalisme gaat verder. Eigenlijk kun je het voor ontzettend veel vlakken in je leven inzetten.

Ontspullen

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met minimalisme dacht ik eerst dat het alleen te maken had met ontspullen. Een mooie term voor opruimen. De visie achter dat ontspullen, is eigenlijk dat je alleen de spullen overhoudt waar je echt blij van wordt.

Marie Kondo

De bekende Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zegt eigenlijk dat jij jezelf bij elk voorwerp dat van jou is moet afvragen: does it give you a spark of joy. Oftewel vrij vertaald: wordt je er oprecht blij van? Voegt het wat toe aan je leven. In welke vorm dan ook.

Overdaad aan spullen

Die 20 paar schoenen in je kast. Wordt je daar blij van? Of heb je 1 of 2 favoriete paren die je het liefst draagt? Verkoop de schoenen die eigenlijk toch niet lekker zitten of die je toch nooit draagt en hou de rest.

Of heb je ooit tijdens een verhuizing professioneel klusgereedschap of machines aangeschaft? En licht dat inmiddels zwaar stof te happen? Misschien een idee om het gewoon allemaal weg te doen. Want hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft te onderhouden, hoeft schoon te maken etc. En je krijgt daardoor ook nog eens meer ruimte. Want spullen nemen nou eenmaal ruimte in.

Overzicht

Bedenk eens hoe overzichtelijk je leven zou zijn als je alleen maar houdt wat je daadwerkelijk gebruikt en waar je dan ook oprecht blij van wordt.

Zolders, schuren en garages vol met spullen liggen te verstoffen. Ze worden bewaard om het bewaren. Weet jij nog wat je er allemaal hebt liggen? En kun je er überhaupt nog een beetje fatsoenlijk bij?

Begin met 1 la

Probeer eens om te beginnen met 1 ruimte of, als dat te groots voor je is, 1 la of doos en trek alles er uit en laat het door je handen gaan. Wordt je er blij van? Heb je er wat aan? Kan je zonder? En geloof me, het minimaliseren is verslavend.

Wegdoen

Vaak is het zo dat als het er al jaren ligt zonder het te gebruiken jezelf af moet vragen of je het überhaupt nog gaat gebruiken. Verkoop het op Marktplaats of geeft het weg. Beter maak je er iemand anders blij mee. Is ook nog eens goed voor het milieu aangezien diegene het anders wellicht nieuw had gekocht.

Ook wij begonnen met minimaliseren

Wij zijn begonnen met het ontspullen. Elke ruimte gingen we af en heel veel hebben we verkocht op marktplaats, weggegeven of naar de kringloop gebracht. Het resultaat is dat er meer rust ontstond. Rust in je hoofd omdat je veel beter weet wat je allemaal aan spullen hebt. Plus je gebruikt het ook allemaal en met plezier. En als we iets bewaard hebben, dan worden we daar ook echt blij van.

Minimalistisch interieur

Ook qua interieur hebben we flink ontspuld. Geen overbodige meubels en tierelantijntjes maar mooie meubels en een paar mooie accessoires waar je echt blij van wordt en waar een mooi verhaal bij hoort. Daardoor ontstaat er ook meer rust en ruimte in je interieur wat weer zorgt voor meer rust in je hoofd. Plus je hoeft veel minder schoon te maken, te onderhouden of te vervangen als het kapot is. Daarnaast hou je je geld in de zak door die tierelantijntjes uit het tuincentrum of de action links te laten liggen.

Zelfs de tv de deur uit

Zelfs onze televisie hebben we weggedaan. We werden er niet blij van en eigenlijk vonden we het ook niet echt mooi staan in ons interieur. Dus ging ie op marktplaats. In plaats daarvan hebben we op de plek van de tv een fijne luierstoel en een mooie plant neergezet. Kijken we dan helemaal geen tv meer? Jawel hoor. In plaats van de tv hebben we een beamer gekocht met een chromecast. Die beamer zetten we dan als we een film willen kijken in de woonkamer voor een grote witte muur. Gordijnen dicht en het is net alsof we in de bioscoop zitten. Daar worden we blij van. Geen kwantiteit maar kwaliteit.

Minimaliseren op andere gebieden

Naast spullen kun je minimalisme ook toepassen op andere dingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je apps op je telefoon. Zoveel apps die je vaak nooit gebruikt maar die wel geüpdatet moeten worden, waar je doorheen moet scrollen op zoek naar die ene app en die ruimte op je telefoon innemen. Meer geheugen op je volgende telefoon? Welnee. Ruim eens rigoreus je apps op, zoek je fotos eens uit en bewaar alleen waar je echt blij van wordt en je zult zien dat er ruimte overblijft en dat je veel meer geniet van je telefoon.

Tijd

Minimalisme kun je ook toepassen op tijd. Waar je met spullen kijkt naar of je er blij van wordt zou je dat natuurlijk ook kunnen doen met je tijd. Aan waar en wie spendeer jij je tijd. En wordt je daar blij van? Heb je een hekel aan schoonmaken? Wellicht is er een mogelijkheid tot het inhuren van een schoonmaakster. Wil je meer tijd besteden aan je hobby waar je blij van wordt? Kijk of je een dag minder kan werken bijvoorbeeld. Ga je om met mensen waar je eigenlijk niet blij van wordt? Ook daar geldt, waarom niet zoveel mogelijk omgaan met mensen waar je wel blij van wordt. Dat is je goed recht. Het is tenslotte jouw leven.

Wat is minimalisme en waarom ik er zo blij van word

Zoals je misschien merkt, ik kan er over blijven schrijven. Wij zijn groot fan van onze minimalistische manier van leven. Wat is minimalisme voor jou en wat vind je ervan? Deel het gerust in de comments hieronder.

Foto gemaakt door Sarah Dorweiler voor Unsplash.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links. Meer informatie hierover vind je hier.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...