Ken je die uitspraak? ‘ De grootste belemmering van een fantastisch leven is een prima leven’. We nemen vaak genoeg met gewoon okay. Een zesje zeg maar. Vroeger op school was een zes goed genoeg. Waarom dan nog meer tijd besteden aan leren om een acht of een negen te halen? Je hebt immers in je pubertijd wel wat beters te doen. En pas als dat zesje een vijf of een vier dreigt te worden, gaan we weer hard aan de bak om het op te krikken.

Maar veranderen we daarna?

Maar we worden ouder en dan doen we het anders toch? In de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn. We nemen nog steeds genoegen met dat ‘zesje. Nee die baan is niet denderend, maar aan het eind van de maand krijg je je geld. En een andere baan zoeken kost veel tijd. Daar heb je geen zin in na een dag werken. En straks is die andere baan ook niet leuk. Dan zit je weer. Dus blijf je maar zitten en neem je genoegen met een zesje. En iedere zondag baal je dat het weekend er weer op zit en op vrijdag ben je blij dat het weekend is.

Net niet oncomfortabel genoeg

Het is niet super, maar ook niet oncomfortabel genoeg. Want als het echt niet leuk was, een 5 of een 4, dan onderneem je wel actie. Zit jij in geldnood en wordt het lastig om eten te kopen, dan zul je veel eerder geneigd zijn om je financiën op een rij te krijgen en op zoek te gaan naar een oplossing. Als je iedere maand prima kunt rondkomen, maar alleen het sparen niet echt opschiet voel je misschien minder die urgentie. Ook al wil je graag een spaarbuffer.

Uit die comfort zone stappen

Maar hoe doe je dat dan? Uit die comfort zone stappen? Want dat gaat vaak gepaard met inspanning en diverse emoties. Kan ik het wel? Wat zullen vrienden en familie van die stap vinden? Wat als het niet goed uitpakt? En ga zo maar door. Daarom hier 8 tips.

1. Bekijk je leven eens eerlijk

Waar ben je blij mee op dit moment. Als je bijvoorbeeld de afgelopen week of maand evalueert, wat waren dan de mooiste momenten? En wat had je graag willen doen maar was geen tijd voor? En wat was gewoon okay? Dit kun je bekijken per gebied, bijvoorbeeld werk, voor jezelf zorgen, thuis, je sociale netwerk, financiën etc.

2. Waar zitten die zesjes?

Wat doe je op dit moment ‘okay’ maar zou je graag anders willen doen? Waarom wil je het anders doen? En hoe wil je het anders doen?

3. Ja maar

Ja maar ik heb niet genoeg tijd, geld, kennis enz. Er zijn genoeg excuses te bedenken om het vervolgens bij te laten. Maar hoe kun je dat oplossen? Als je eens heel eerlijk naar je excuses kijkt, houden ze dan stand? Je herkent het vast wel; ik wil even op mijn mobiel kijken wat er in mijn agenda staat en oeps, ik ben een half uur verder. Ik weet alles na dat half uur, behalve wat er in mijn agenda staat. Ik heb tijd zat dus. En zo is er voor ieder excuus een oplossing.

4. Wat als dat zesje een 8 of een 9 wordt?

Er zijn altijd 100 redenen te bedenken waarom iets niet gaat lukken, maar wat als het wel lukt? Hoe zou dat zijn? Hoe zou je je voelen? Hoe beïnvloed dat jouw leven? Door het positieve te bekijken en te visualiseren motiveer je jezelf.

5. Een plan maken

De volgende stap is een plan maken. Ontslag nemen en voor jezelf beginnen klinkt als een enorme stap. Maar voordat het zover is zijn er heel veel kleine stappen die je kunt zetten om het zo minder spannend te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar andere mensen die al doen wat jij wilt doen. Hoe pakken zij het aan? Kijk eens op hun website of Instagram. Of begin je te verdiepen in hoe je een website moet maken. Deze kleine stapjes zijn niet spannend en motiveren je vaak ook om de volgende stap te zetten.

6. Of neem toch een grote sprong

En soms kan het fijn zijn om toch een grote sprong te nemen (mits dat kan, bijvoorbeeld financieel). Neem ontslag, verkoop dat huis of zeg de huur op en ga op wereldreis of beëindig die relatie. Als je eenmaal die grote stap genomen hebt, zullen de stappen daarna een stuk minder spannend zijn.

7. Wees trots

Elke stap die je zet, groot of klein, is een stap waar je trots op mag zijn. Vergeet daar niet bij stil te staan. En bij stappen vooruit hoort ook wel eens een stap achteruit. Maar blijf jezelf eraan herinneren wat je allemaal al hebt gedaan en vooral waarom je het allemaal doet.

8. Tenslotte; een zesje hoort er ook bij

Laten we vooral ook realistisch zijn, het leven kan echt niet altijd een 8 of een 9 zijn. Af en toe hoort een zesje er ook gewoon bij. Maar laat het een tijdelijk zesje zijn, leer ervan en zorg er voor dat het niet te comfortabel aan begint te voelen.

Foto gemaakt door Lane Smith voor Unsplash.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...