De zomer is voor veel mensen het moment om op vakantie te gaan. Met een beetje geluk drie weken rust en vrijheid om vervolgens weer in het gareel te moeten. Om vervolgens weer achter de computer een beetje te dagdromen over waar de reis volgend jaar heen zal gaan. Hoe kun je nou dat vakantiegevoel vasthouden? Hoe creëer je meer rust en vrijheid voor jezelf? Wij zijn zelf continu op zoek naar het antwoord op deze vraag en deze 4 tips hebben ons in ieder geval al geholpen.

1. Inzicht in je financiën

Misschien denk je nu ‘huh? bezig zijn met mijn financiën geeft mij geen vakantiegevoel’. Maar het geeft je wel degelijk rust en uiteindelijk vrijheid. Door goed bij te houden wat er binnenkomt en uitgaat weet ik precies wat ik iedere maand over hou. Het doel is om zoveel mogelijk geld over te houden. Dit gaat dan deels naar de spaarrekening zodat we altijd een buffer hebben voor als bijvoorbeeld de auto ermee ophoudt of de koelkast het begeeft. En als je dat buffertje hebt, dan geeft dat enorm veel rust!

En dat buffertje zal ook een gevoel van vrijheid geven. Want hoe fijn is het om bijvoorbeeld te kunnen zeggen ‘ik ben klaar met die baan! ik neem ontslag’ of ‘ik wil geen drie weken op reis maar een jaar op wereldreis’ en je kunt dat ook gewoon doen omdat je een goede spaarpot hebt. Daarnaast kan je een deel van het geld dat je maandelijks overhoudt, investeren door bijvoorbeeld te beleggen in ETF’s of Crypto. Daar zit natuurlijk altijd een risico aan, maar als je dit doet voor de langer termijn, dan kan je je vermogen laten groeien.

2. Minder werken

Hoe lekker zou het zijn als het weekend niet 2 dagen duurt, maar 3 of misschien wel 4 of 5 dagen? Wij werken allebei heel bewust parttime. Op deze manier houden we veel meer tijd over om de dingen te doen die wij leuk vinden en tijd door te brengen met onze kinderen. Wil jij ook minder werken? Vaak is het geld een heikel punt. Begin daarom eens met een berekening hoeveel je zou verdienen als je minder zou gaan werken. Het verschil lijkt bruto namelijk vaak groter dan dat het netto is. Of ga het gesprek eens aan met je werkgever. Is er geen loonsverhoging mogelijk, waardoor het minder werken een kleinere impact heeft op je maandsalaris? Op dit moment staan de meeste bedrijven te springen om goede werknemers, dus er valt wat te onderhandelen. Of je gaat op zoek naar een andere baan met minder uren en meer salaris. Want nogmaals, werkgevers staan te springen. Dit is dus hèt moment om te ‘shoppen’.

3. Buiten zijn

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in de vakantie leven wij voornamelijk buiten. En dit verandert vaak als het gewone leven weer begint. We werken weer binnen achter de computer en ’s avonds plof je al snel op de bank. Dit proberen wij zoveel mogelijk te voorkomen door iedere dag nog steeds zoveel mogelijk buiten te zijn. Door te fietsen naar het werk, te wandelen als we een pauze nemen, met de kinderen zoveel mogelijk buiten te spelen en (zolang het nog aangenaam blijft) ’s avonds buiten te zitten in plaats van binnen. Koud? Dan slaan we een deken om en trekken we dikkere kleren aan. Regen? Dan op stap met een regenpak. Want van buiten in de natuur zijn krijg je energie, ontspan je en kan je je batterij weer even opladen.

4. Nieuwe dingen blijven ontdekken

Het gewone leven gaat vaak op de automatische piloot. Iedere dag dezelfde routines. Dezelfde route naar de werk, boodschappen doen in je vaste supermarkt en in het weekend een wandelingetje in hetzelfde bos. Ik word daar zelf altijd een beetje kriegel van en dat is ook één van de redenen waarom ik zo gek ben op reizen. Een nieuwe omgeving, andere culturen, gewoontes en talen. En daarom proberen wij ook thuis niet teveel vast te roesten in de dagelijkse routines. Een keer een andere route naar het werk fietsen, een nieuwe maaltijd proberen te koken, leuke plekken in Nederland ontdekken en dingen doen die je nog nooit eerder gedaan hebt.

Het vakantiegevoel vasthouden; heb jij nog tips? Deel ze gerust hieronder!

Foto gemaakt door Sabina Sturzu voor Unsplash.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...

De beste boeken over geld

De beste boeken over geld

Met de zomervakantie in aantocht is het een goed moment om wat boekentips te delen. Daarom in dit blog de beste boeken over geld. We hebben er 12 voor je op een rij gezet. 1. Rijke pa arme pa Als je een beetje interesse hebt in geld, dan heb je dit boek waarschijnlijk...