We leven momenteel in een rare tijd. De hele wereld is in de ban van Covid-19 met drastische maatregelen als gevolg. Want er moet voorkomen worden dat er mensen ziek worden. Om dat te voorkomen gaat het continu over vaccins, maar het onderwerp gezond leven komt amper aan bod. Ook maatregelen om een gezonde levensstijl te stimuleren zijn er niet. Sterker nog, de slijterijen zijn essentieel en zijn open. Sportscholen zijn gesloten. Het komt dus op ons zelf aan om zo gezond mogelijk te leven en te werken aan onze weerstand. Niet alleen voor de Corona, maar ook voor andere ziektes. En omdat je je er gewoon veel beter door voelt. In dit blog deel ik 6 tips met je om je weerstand te verbeteren.

1. Gezond eten

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende; eet gezond. Maar wat is nou gezond eten? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende diëten en theorieën. Maar een gemeenschappelijke conclusie is eigenlijk altijd; eet voornamelijk groenten en fruit. 200 gram groenten en 2 stuks fruit is wel echt het minimum, het liefst veel meer. En eet zo natuurlijk mogelijk. Dus probeer vers te koken zonder teveel pakjes en zakjes. Kies voor producten waar geen of een hele korte ingrediënten lijst op staat. En eet gevarieerd.

2. Bewegen

Veel werkende mensen brengen de dag zittend door achter een computer en het wordt steeds duidelijker dat dit zitten ontzettend slecht voor ons is. Er wordt zelfs gesproken over het nieuwe roken. Kom in beweging dus. En dat hoeft echt geen zware workout te zijn. Wandelen of fietsen is al een hele goede manier. Door iedere dag regelmatig te bewegen verbeter je weerstand, maar verminder je ook stress, stimuleer je de bloedsomloop, je stofwisseling en het heeft een positief effect op je gewicht. Wat mij erg helpt om regelmatig te bewegen is mijn horloge met stappenteller. Zo weet ik precies of ik voldoende bewogen heb op een dag en gedurende de dag trilt hij op het moment dat ik nog te weinig heb bewogen in het uur.

3. Koud douchen

Okay, hier wordt je misschien niet heel enthousiast van, maar koud douchen is ontzettend goed voor je weerstand! Uit onderzoek blijkt dat mensen die iedere dag koud douchen minder en korter ziek zijn dan mensen die dat niet doen. Inmiddels douche ik zelf ruim een jaar koud. Ik geef toe het is even wennen in het begin, maar inmiddels kan ik echt niet meer zonder. Ik begin iedere ochtend met een gewone warme douche en na het inzepen zet ik de douche op koud en spoel ik mijzelf af. In totaal douche ik ongeveer twee minuten koud en geloof me, het werkt beter dan koffie! Probeer het gewoon eens een paar seconde en bouw het langzaam op.

4. Goed slapen

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je weerstand. Tijdens het slapen heeft je lichaam tijd om zichzelf te herstellen. Zelf functioneer ik het beste als ik 8 uur slaap. Maar voor een ander is 7 uur voldoende of juist liever 9 uur. Wil je je slaap verbeteren? Drink dan geen koffie meer na 14 uur, drink niet te vaak en veel alcohol, slaap op een goed geventileerde en koele kamer en beperk je schermtijd voor het slapen gaan.

5. Ontspan

En dan denk je misschien dat ik het nu over mediteren ga hebben, maar er zijn tal van andere mogelijkheden. Als mediteren wel voor je werkt, is dat natuurlijk heel fijn en moet je dat vooral doen. Als je (net zoals ik) de hele sessie alleen maar aan van alles en nog wat zit te denken, dan zijn er ook andere manieren. Misschien word je wel rustig van puzzelen, kleuren, tuinieren, yoga, haken of je huis schoonmaken. Door in ieder geval regelmatig iets te doen waarbij je de tijd vergeet en even niet hoeft na te denken verminder je stress en verbeter je daardoor je weerstand.

6. Slik vitamines

Het beste is nog steeds om zoveel mogelijk groente en fruit te eten en daar je vitamines uit te halen, maar sommige vitamines haal je niet voldoende uit je eten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D. De belangrijkste bron voor het aanmaken van vitamine D is zonlicht. Maar dan moet je wel veel buiten kunnen zijn en dat is soms best lastig als je bijvoorbeeld op kantoor werkt. Daarnaast schijnt in de herfst en winter de zon niet zoveel en niet zo sterk. Daarnaast hebben we lange mouwen en broeken aan waardoor het zonlicht amper met onze huid in contact komt. Veel mensen hebben daarom een vitamine D tekort. Wat extra nemen kan dus geen kwaad. Het is namelijk belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem.

Heb jij nog meer tips voor het verbeteren van je weerstand? Deel ze hieronder.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links. Meer informatie hierover vind je hier.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...