10.000 stappen. Een magisch getal voor een gezonde levensstijl. Naast goede voeding, voldoende slaap, ontspanning en mindfulness is voldoende beweging essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Maar hoe haal je 10.000 stappen op één dag? Met onze huidige levensstijl is dit doel niet altijd even makkelijk om te halen. Veel mensen zitten veel in de auto, brengen veel tijd door achter de computer voor werk en kijken ’s avonds graag televisie op de bank. In dit blog willen we 15 tips met je delen waarmee het makkelijker wordt om die 10.000 stappen per dag te zetten.

 1. Direct stappen zetten

Begin je dag al wandelend. Ga je bijvoorbeeld tanden poetsen? Wandel ondertussen heen en weer. Pas alleen op met kwijlen…

2. Ga vaker lopend

Loop zoveel mogelijk naar je bestemming toe. Bijvoorbeeld naar kantoor. Spring je normaal op de fiets voor 10 minuten? Misschien kun je het wel een paar keer per week wandelend doen. Op die manier zet je stappen en beweeg je langer dan als je op de fiets zit.

3. Loop het laatste stukje

Werk je verder weg en zit je daardoor veel in de auto, probeer dan je auto verder weg te parkeren en loop het laatste stuk.

4. Ook bij het openbaar vervoer

Dit geldt natuurlijk ook voor het openbaar vervoer. Stap bijvoorbeeld bij de metro of de bus een halte eerder uit en loop het laatste stukje

5. Wandelen tijdens het bellen

Bel jij overdag veel? Probeer dan tijdens het bellen te lopen. IJsbeer wat door de kamer of kantoor of loop buiten een rondje. Blijf in ieder geval niet achter dat bureau zitten als dat niet hoeft.

6. Herinner jezelf eraan

Zelf hebben we een handig horloge dat 10 minuten voordat een uur voorbij is begint te trillen als we nog niet voldoende bewogen hebben dat uur. Een mooi moment om even de benen te strekken, te plassen of wat drinken te pakken. Je kunt natuurlijk ook een wekker zetten op je telefoon om jezelf eraan te herinneren ieder uur even te bewegen.

7. Wandel in je pauze

Gun jezelf tijdens een werkdag een pauze en wandel in die pauze een rondje. Gezellig met andere collega’s of alleen met al dan niet een muziekje op of een inspirerende podcast aan.

8. Spullen verplaatsen

Leg spullen in huis wat verder weg. Bijvoorbeeld de afstandsbediening van televisie. Leg die in je kledingkast i.p.v. naast je vaste plek op de bank. Zo kom je eerst nog even in beweging voordat je op de bank gaat hangen.

9. Niet alles automatisch

Niet teveel automatische gadgets in huis. Tegenwoordig heb je overal wel een app voor; lampen aan doen, gordijnen sluiten of openen, thermostaat lager zetten, kijken wie er voor de deur staat etc. Laat deze apps lekker achterwegen en loop zelf naar die voordeur en de thermostaat. Scheelt je ook nog een hoop geld.

10. Samen wandelen

Zoek een wandelmaatje! Dit kan een vriend(in) zijn, maar ook de hond van de buren. Of meld je aan bij een vrijwilligersorganisatie waar ze vrijwilligers zoeken om bijvoorbeeld te wandelen met ouderen mensen. Niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor extra karma punten 😉

11. Maak er een wedstrijd van

Maak er een competitie van! Hoe gaaf is het om te zien wie de meeste stappen zet van je vrienden, familie of collega’s. Leuk en motiverend. Via de ommetje app bijvoorbeeld. Download allemaal die app en je kunt precies de score van iedereen zien. Ook als je een stappenteller hebt van Fitbit of een Apple Watch kun je zien hoe anderen met een zelfde apparaat het doen qua stappen.

12. Leuke apps

En er zijn nog veel meer apps die wandelen leuk maken. Bijvoorbeeld de klompenpad app. Daar staan over heel Nederland mooi wandelroutes in. Er zijn vast bij jou in de buurt van dit soort mooie routes te vinden.

13. Regenkleding

In Nederland regent het nog wel eens. investeer in goede regenkleding zodat je ook bij slecht weer alsnog naar buiten kan

14. Boodschappentrolly

Als je in een stad of dorp woont is er bijna altijd wel een winkel op loopafstand. Veel mensen pakken toch de auto, want hoe krijg je anders al die boodschappen mee naar huis? Overweeg eens een boodschappentrolly aan te schaffen. Zo neem je de boodschappen handig wandelend mee naar huis.

15. Minder met de lift

Kom je in een gebouw met een lift? Neem dan de trap. Moet je echt heel hoog wezen? Dan kun je altijd bijvoorbeeld de eerste drie verdiepingen met de trap doen en daar vervolgens op de lift stappen. Trap af is een stuk makkelijker en lukt misschien wel helemaal.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links. Meer informatie hierover vind je hier.

Foto gemaakt door Chris Hardy voor Unsplash.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...