Heb je wel eens gehoord van FIRE? Het is een afkorting voor Financial Independence, Retire Early. Een beweging die ontstaan is in Amerika en steeds populairder wordt in Amerika zelf, maar ook in andere landen zoals Nederland!

Waarom financieel onafhankelijk worden?

Waarom is FIRE of financieel onafhankelijk worden nou zo populair? Steeds meer mensen zijn de ratrace zat. Het iedere dag opstaan, achter in de file aansluiten, werken, stress, weer naar huis, nog even tv kijken en naar bed om vervolgens de dag daarna weer hetzelfde te doen. Dit alles voor dat salaris aan het eind van de maand. Wat er vervolgens weer uitvliegt aan kosten voor dat grote huis, die twee auto’s voor de deur, strakke designers kleren en dure gadgets. Het maakt mensen niet gelukkig. Misschien zelfs wel ongelukkig. En mensen beginnen zich daarom af te vragen of het ook anders kan?

Hoe werkt dat financieel onafhankelijk worden?

Door anders met je geld om te gaan, is het mogelijk om je leven heel anders in te richten. Bij FIRE probeer je je uitgaven zo laag mogelijk te houden en het geld dat je niet uitgeeft te investeren. Op deze manier bouw je al snel een vermogen op en op een gegeven moment kan je daar van leven en is het niet meer nodig om te werken.

Een rekenvoorbeeld

Stel je hebt € 3000,- nodig per maand om van rond te komen. Per jaar heb je dan (maal 12) € 36.000,- nodig. Wil je financieel onafhankelijk zijn? Dan heb je volgens de FIRE beweging 25 keer je jaaruitgaven nodig om financieel onafhankelijk te zijn. Dus in het geval van een jaarlijkse uitgave van € 36.000,- heb je € 900.000,- nodig. Doordat je dat geld investeert, bijvoorbeeld door te beleggen, blijft dat vermogen groeien en zou je er oneindig van kunnen blijven leven. Dit doe je door jaarlijks 4% van dit vermogen te gebruiken voor je kosten.

Hoe dan?

Misschien duizelen de getallen even voor je ogen of vraag je je af hoe je ‘even’ € 900.000,- (of misschien nog meer) bij elkaar sprokkelt. Makkelijk is het zeker niet, maar haalbaar wel! Er zijn verschillende manieren.

Lasten verlagen

Stel je weet je lasten te verlagen en je hebt daardoor niet € 3000,- maar € 2000,- per maand nodig. Dat maal 12 en vervolgens maal 25 is € 600.000,-. Dit is dus aanzienlijk minder! Kijk dus eens kritisch naar je vaste en variabele lasten. Kun je die verlagen? Bijvoorbeeld door je hypotheek af te lossen of niet te kiezen voor een auto die (hoop je) indruk maakt op de buurman, maar vooral doet wat het moet doen: je brengen van A naar B.

Inkomsten verhogen

Als je je lasten laag weet te houden en je inkomsten weet te verhogen, dan hou je meer geld over dat je opzij kunt zetten. Dus vraag om opslag, zoek een beter betaalde baan of begin een side hustle. Haak jij graag in vrije tijd? Zet je haakwerkjes op Etsy en verdien zo wat bij. Of misschien heb jij wel heel veel verstand over een bepaald onderwerp en kan jij door middel van (online) cursuses die kennis delen en er wat aan verdienen.

Investeren

Alleen door te sparen ga je niet financieel onafhankelijk worden. De rente is tegenwoordig zo goed als 0% en door inflatie wordt je spaargeld in de loop van de jaren zelfs minder waard. De bedoeling is dat je je geld gaat investeren om het voor je te laten werken en zo sneller je streefbedrag bij elkaar te krijgen. Dit kan je doen door te beleggen. Dat klinkt spannend, maar door te spreiden en te kiezen voor een passieve manier van beleggen verminder je de risico’s. Daarnaast moet je altijd beleggen met geld dat je kan missen. Zorg dus dat er wel een buffer op je spaarrekening staat.

Andere manieren van investeren

Naast beleggen zijn er nog andere manieren van investeren. Bijvoorbeeld het kopen en verhuren van vastgoed. Of verduurzaam je eigen woning door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. De aanschafkosten verdien je snel terug en daarna verdien je geld met de zon die schijnt.

Niet helemaal stoppen met werken

Het idee van financieel onafhankelijk worden is dat je niet meer hoeft te werken, maar misschien wil je wel werken. Je blijft dan natuurlijk gewoon geld verdienen. Misschien wel minder doordat je minder uren gaat werken. Of je kiest voor een baan met een lager salaris maar wat wel meer voldoening geeft. Je inkomsten vallen dan in ieder geval niet helemaal weg en daardoor hoef je dus ook minder eigen vermogen te hebben.

En ben jij al enthousiast over FIRE? Laat het hieronder gerust weten.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...