Duurzaam leven; het klinkt zo mooi, maar waar begin je? En misschien nog wel belangrijker; hoe zorg je ervoor dat je kwaliteit van leven niet minder wordt. Duurzaam leven klinkt nobel, maar laten we eerlijk zijn, we willen ook gewoon leven. Gelukkig kan dat heel goed. In dit blog delen we 3 simpele tips om duurzaam te leven.

1. Probeer minder vlees en andere dierlijke producten te eten

‘We don’t need a few perfect vegans. We need millions of people actively reducing their consumption of animal product.’ 

Oftewel je hoeft echt niet voor de volle 100% vegan te eten, maar door zo veel mogelijk voor een plantaardige optie te kiezen maak je al een verschil. En zo moeilijk is dat tegenwoordig niet meer. Zo’n 25 jaar geleden was het vegetarische aanbod behoorlijk treurig. Een droge groenteburger kon je krijgen en dat was het ook wel. Tegenwoordig is het aanbod zo divers en lekker! Probeer het gewoon eens. Bijvoorbeeld de vegan magnum of cornetto, een plantaardige hamburger, de vegan mayonaise, havermelk in de cappuccino en ga zo maar door. Het aanbod groeit met de dag en dat maakt switchen naar plantaardig tegenwoordig zo makkelijk. Ik beloof je dat je niet teleurgesteld zal zijn. Gewoon lekker eten dus, maar met een kleinere impact op moeder natuur.

2. Koop minder

Alle spullen die wij kopen en gebruiken hebben een enorme impact. Wist je dat de 16 grootste zeecontainers net zoveel uitstoten als alle auto’s op de hele wereld samen? En dat allemaal om kleding, prullaria en elektronica uit goedkope landen naar ons land te laten komen. Door minder spullen te kopen maak je dus een groot verschil. Of probeer eens een product tweedehands te kopen of te lenen. Scheelt je ook nog geld. En het klinkt misschien als een opgave, maar consuminderen kan juist heel prettig zijn en je levenskwaliteit verhogen! Je leest er hier meer over.

3. Verduurzaam je huis

Heb je wat extra geld op je spaarrekening staan? Overweeg eens om dat te investeren in het verduurzamen van je huis. Denk aan zonnepanelen, het vervangen van enkel glas of het isoleren van je dak, muren of vloer. Je bespaard vervolgens geld, je huis is behaaglijker en je bent lekker duurzaam bezig.

Heb je geen spaargeld, maar wel een overwaarde op je huis? Wellicht is het interessant om een deel van deze overwaarde te gebruiken voor het verduurzamen van je huis. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Een klein budget of een huurwoning? Ook dan zijn er mogelijkheden. Plaats bijvoorbeeld radiotorfolie achter de verwarmingen of tochtstrips op (deur)kozijnen. Het kost je eenmalig wat moeite, maar daarna leef je lekker duurzaam verder met zelfs wat meer comfort.

Wil je meer weten over welke stappen jij kan zetten om duurzamer te leven? Begin dan eens op de site van mijn verborgen impact. Je beantwoord een paar vragen en vervolgens kan jij precies zien op welke gebieden jij al goed scoort en op welke vlakken je nog slagen kunt slaan. Ook het boek van de verborgen impact is erg interessant om te lezen en staat vol met tips om duurzaam te leven. Een absolute aanrader!

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links. Meer informatie hierover vind je hier.

Foto gemaakt door Noah Buscher voor Unsplash.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...