Bitcoins, Ethereum, Cardano. Het is een hele kleine opsomming van verschillende cryptovaluta. En je hoort er steeds vaker over. Als bijvoorbeeld de bitcoin een record waarde behaald heeft, komt dat voorbij in het nieuws. Maar ook als de waarde naar beneden keldert, wordt dat uitgebreid uitgemeten in de media.

Maar daar blijft het niet bij. Wij wonen in Apeldoorn en daar zie je inmiddels steeds meer reclame langs de weg staan van verschillende partijen waar je bitcoins of crypto’s kunt kopen. En deze marketing zal zich vast niet beperken tot het bruisende Apeldoorn.

Bitcoins en andere crypto’s zijn ‘hot’ en misschien ben jij ook wel aan het overwegen om Bitcoins of andere crypto te kopen. Is dat verstandig of niet? In dit blog deel ik 8 tips met je om slim je eerste bitcoins of crypto’s te kopen.

1. Alleen met geld dat je kan missen

Of je nou investeert in aandelen, ETF’s of cryptovaluta; voor alles geldt dat je dit alleen moet doen met geld dat je kan missen. Want je kunt een deel of je hele inleg verliezen. Zorg dat je een goede buffer hebt. Als je auto en wasmachine het dan begeven in dezelfde week, heb je geen probleem.

2. Lees je in

Wat is een bitcoin en hoe werkt het? Hoe bewaar je de digitale munten? Welke andere coins heb je nog meer? Welke mensen zitten er achter een munt en met welk doel is de munt gemaakt? Als je gaat beleggen in bitcoins of altcoins is het heel verstandig om je van te voren in te lezen. Er zijn namelijk een hele hoop ‘shitcoins’ en daar wil je je geld niet op inzetten. Wil je meer weten over de Bitcoin dan kun je bijvoorbeeld beginnen met het lezen van het Bitcoin whitepaper. Een document van slechts 9 bladzijdes opgesteld door de bedenker van de munt. En er is genoeg andere informatie te vinden. Van boeken tot interessante youtube content en Instagram accounts.

3. Zoek een betrouwbare broker

Bitcoins of andere crypto kun je kopen bij een speciale cryptocurrency broker. Zorg dat je een betrouwbare partij kiest. Zelf gebruik ik Bitvavo. Overzichtelijk, lage kosten, makkelijk in gebruik en je kunt er meer dan genoeg munten mee kopen.

4. Begin klein

Vind je het spannend? Begin dan met een klein bedrag en kijk eens hoe dat gaat. Je kunt daarna altijd nog bijkopen als je dat wilt.

5. Bedenk voor jezelf een doel

De koers van de bitcoins en andere crypto kunnen behoorlijk schommelen en dat kan je zenuwachtig maken. Het helpt om van te voren een strategie te bedenken. Bijvoorbeeld je inzet te verdubbelen. Als dat punt is bereikt kun je je originele inleg ervan afhalen en dan ga je verder met het ‘gratis’ geld. Hou dat doel voor ogen en laat je dan niet teveel afleiden.

6. Kijk niet te vaak

Heb je een doel bepaald maar blijf je last houden van die schommelingen? Dan kun je ook overwegen om bijvoorbeeld maar 1 keer in de maand of 1 keer in het kwartaal te kijken wat je inleg op dat moment waard is. Zo krijg je niet iedere daling mee.

7. Spreid je geld

Als je jouw geld wil laten groeien is het altijd slim om je risico te spreiden. Zet dus niet al je extra euro’s om in bitcoins of andere crypto. Maar koop bijvoorbeeld ook ETF’s, vastgoed of edelmetalen.

8. En tot slot een wijze raad van Dhr. Buffett

‘Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful’. Deze wijze uitspraak van Warren Buffett is ook zeker van toepassing als het gaat om bitcoins of andere crypto. Als er een nieuw record wordt gebroken wil iedereen instappen en meeprofiteren van die enorme winst. Stort de markt in, dan worden mensen zenuwachtig en verkopen ze de boel weer. Dat kan voor jou het perfecte moment om juist (bij) te kopen. Kleine disclaimer, je weet nooit wanneer de bodem is geraakt en dus het beste moment is om te kopen. Maar probeer, als je iets koopt, de uitspraak van Warren in het achterhoofd te houden.

Hopelijk heb jij wat aan deze tips en heb jij zelf nog tips? Deel ze dan hieronder.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links. Meer informatie hierover vind je hier.

Foto gemaakt door André François McKenzie voor Unsplash.

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

4 apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven

Teveel op je telefoon zitten is natuurlijk niet goed, maar als je dan toch op dat ding zit, dan liever je tijd besteden aan een app waar je wat aan hebt! Daarom in dit blog 4 fijne apps voor een gezonde leefstijl en een gelukkig leven. Gratitude app Het is algemeen...

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Minimalistisch reizen; zo voorkom je een uitpuilende koffer

Er was ooit een tijd dat ik op mijn koffer moest zitten om hem dicht te krijgen. In de tijd dat ze het op het vliegveld nog niet zo nauw namen met een paar extra kilo’s kreeg ik zelfs een keer een grote sticker op mijn koffer met de waarschuwing ‘heavy’ erop, zodat de...